Det er vigtigt, at du får læst og forstået denne Patientvejledning, da Vistabel er et potent lægemiddel som i nogle få tilfælde kan føre til komplikationer eller bivirkninger.

Behandling af ansigtet med BOTOX Vistabel

Vistabel Botox er et registreret varemærke fra Allergan. Vi bruger kun denne type botox i klinikken. Det er godkendt af FDA og Lægemiddelstyrelsen. Du kan finde en fuld produktbeskrivelse her: https://min.medicin.dk/Medicin/Praeparater/3539

Botox købes som et pulver og inden brug skal det opløses i saltvand, og det er denne blanding man indsprøjter i de muskler som giver rynker. Det sker i helt små mængder de relevante steder. Fx. kan det være 0.1 ml eller endda det halve.

Den muskel man behandler, slapper af og stopper med at rynke huden ovenover. Det tager lidt tid inden fuld effekt, men ofte ses nogen effekt efter 2-3 dage og op mod fuld effekt efter 14 dage. Botox har virkning i ca. 3 mdr. (varierer fra 2-5 mdr.), dog afhængig af mængde, evt, tidligere behandlinger - og så er der individuel variation.

Du skal regne med at effekten aftager langsomt, således at du efter et par måneder måske kan ane lidt muskelaktivitet i området igen. Det betyder ikke noget medmindre du ikke ønsker det. Er dét tilfældet, kan du lade dig behandle igen og erfaringen er, at effekten holder længere med det antal gange du har fået botox. Hvis du har eksempelvis dybe bekymringsrynker, kan det for det første være, at der skal 2 eller 3 behandlinger med botox til, før rynkerne har lagt sig.

I nogle tilfælde kan der komme uventede resultater, fx. kan man hos nogle få se, at en behandling ikke har virket - et eksempel kan være et øjenbrynsløft som ikke har løftet brynene. Det kan skyldes, at nogle personer med lidt anderledes muskelanatomi ikke reagerer som forventet. Et andet eksempel er et tungt hængende øjenlåg, og det kan skyldes at lidt botox er løbet forkert ned til en muskel der ikke skulle være behandlet. Denne komplikation kommer sig som regel efter 3 uger.


Husk at vi ikke sigter efter at få dit ansigt gjort helt udtryksløst (manglende mimik), men at fjerne de rynker du gerne ser fjernet. Det er så vigtigt at kunne udtrykke sig med ansigtet, og det gælder både glæde og vrede. Andre mennesker forventer at kunne 'læse' en del af dine umiddelbare følelser i dit ansigt, men kan de ikke det, forvirrer du dem måske mere, end du gør dem glade og imponerede.

Forundersøgelse skal være mindst 48 timer inden du evt. skal behandles. Det skyldes, at det ved lov er bestemt, at du skal have 2 døgns fortrydelsesret. Vær opmærksom på, at du er velkommen til at have en person med dig til både forundersøgelse og behandling. Det kan være en ven, veninde eller et familiemedlem, ja, hvem som helst du har tillid til.

En forundersøgelse skal være foretaget af den klinik, hvor du ønsker at få behandling og den har en gyldighed på 1 år, hvorefter der skal foretages en ny forundersøgelse (dette kan evt. gøres i forlængelse af en behandling).

Nogle bestemte forhold kan gøre behandling med botox umulig i en periode. Det er fx. aktiv og måske inficeret akne (bumser) i området, aktiv herpesinfektion eller fx. en aktiv bakterieinfektion. I disse tilfælde må man vente med behandling til infektion/udbrud har lagt sig, evt. med tabletbehandling.

Hvis man har tendens til at få forkølelsessår især i lige i den periode, hvor man ønsker botox behandling nær læberne, kan man forebygge et udbrud med tabletter mod herpes.

Du må ikke være gravid eller amme når du får behandling, fordi man ikke kender en evt. botox virkning på fostret/det nyfødte barn.

Der er potentielle bivirkninger eller komplikationsrisiko ved behandling med botox. Det kan være fx. en sviende eller smertende fornemmelse ved indstikket, hængende øjenlåg, eller øgede poser under øjnene. Enkelte (sjældent) kan udvikle modstand mod botox effekten.

Det er helt almindeligt, at botox effekten enten kan være lidt for kraftig eller for mild, tal om dette med din behandler. Heldigvis er allergiske reaktioner meget sjældne, men de kan være alvorlige. Lægen fortæller dig mere om dette.

Tal med lægen om hvilke bivirkninger/komplikationer som netop du er i særlig risiko for at få - de afhænger til en vis grad af hvilket behandlingsområde du har valgt. Og, og til en vis grad, af om du har sygdom eller tager medicin, så oplys lægen om dette.

Du skal iagttage følgende:

Før behandlingen:

- Undgå Acetylsalicylsyre (Aspirin, Magnyl, Hjertemagmyl, Treo o.lign.), E- vitamin, ginkgo biloba, hvidløgskapsler, fiskeolie og ginseng i 2 uger. - Undgå ibuprofen (Ibuprofen, Ipren, Ibumax, Brufen o.lign.) og alkohol i 2 dage.

- Hvis muligt, kom til behandlingen med renvasket ansigtshud uden make-up.

Efter behandlingen:

- Undgå at massere de behandlede områder på selve dagen for behandlingen.

- Undgå at ligge ned de første 4 timer efter behandlingen.

- Undgå varme på de behandlede områder på selve dagen for behandlingen.

- Undgå aktiviteter som giver ansigtsrødme på selve dagen for behandlingen, fx. alkohol indtagelse, sauna og jacuzzi, træning (løb, fitness o.a. fysisk udfoldelse) og solbadning.

- Anvend gerne et køligt kompres eller indpakket is på de behandlede områder i 15 minutter, hver de første få timer, såfremt der er kløe, hævelse eller blåt mærke. Sidstnævnte kan behandles i nogle dage og forsvinder typisk efter 7-10 dage. De små blege eller rødlige hævelser, man kan have lige efter behandlingen, forsvinder efter 30 minutter.

- Botox effekten indsætter hos mange ca. 2-3 dage efter behandlingen blev givet. Vær dog opmærksom på, at der er store individuelle forskelle, men at maksimal effekt er nået efter 2 uger. Effekten holder gennemsnitligt 2.5 til 4 måneder.

- Hvis du efter 2 uger føler, at behandlingen ikke er helt tilfredsstillende, bedes du kontakte klinikken på info@nettox.dk

• Hvis der efter behandlingen opstår uforståelige eller meget ubehagelige effekter, så skal du ringe til os på 2986 9999 som er vores nødtelefon.

• Ved forundersøgelsen får du oplysninger om risiko ved præcis den behandling/de behandlinger (områder) du ønsker.

 

Denne patientvejledning er udfærdiget/revideret 11.04.2021

Claus Shah-Jørgensen, speciallæge, NETTOX